Lynum Trefelling. Han merker også at det er mange eldre som ønsker slik hjelp.

Over 20 års erfaring

Med over 20 år bak seg i bransjen har han den nødvendige erfaringen og kunnskapen for å utføre ulike oppdrag innen trefelling.– Vi utfører alle typer oppdrag innen trefelling både sikkert og forsvarlig. Vi bruker alltid påkrevd verneutstyr, og tar fullt ansvar for det arbeidet vi utfører, sier Lynum.[fwp img="15614" h="900"]For sin egen del og for kundene sin sikkerhet er firmaet ansvarsforsikret for inntil 10 millioner kroner. Så langt, etter 20 år i bransjen, har han ennå ikke måttet benytte seg av denne forsikringen.– Jeg bodde i Oslo da jeg startet denne virksomheten. Der var behovet stort for slik hjelp siden motorsag ikke var det redskapet som opptok plass i folks boder eller garasjer. Etter at jeg og familien flyttet til Steinkjer for 10 år siden trodde jeg ikke behovet for slik hjelp var like stort, men jeg tok heldigvis feil smiler Lynum.

Oppdrag i hele Midt-Norge

I dag tar han på seg ulike oppdrag innen trefelling og beskjæring over hele Nord-Trøndelag, men hovedtyngden av oppdragene ligger i nærområdet. Selv om han feller trær hele året, er det spesielt på vårparten, sommeren og høsten det er mest å gjøre.– Selv om det er mange som har en motorsag, eller kjenner noen som har, så er det blitt slik i dag at folk flest foretrekker å sette bort arbeid som kan utgjøre en risiko eller krever fagfolk, sier Lynum.Da vi nylig ble med han ut på et oppdrag, var det 12 store bjørketrær som skulle fjernes for å gi sol og utsikt til flere borettsalg i Sandeblokkene nedenfor Eggevammen.Etter at Lynum hadde lastet av utstyret sitt – tre motorsager, olje, bensin og sikringsutstyr, klatret han opp i treet som en akrobat tross sine 53 år. Høydeskrekk vet han neppe hva er for noe.– Dette er den mest brukte måten når trærne står så tett inntil bebyggelse, sier Lynum halveis opp i treet. Han har utstyrt seg med klatresele, og har en en-hånds motorsag med kort sverd som han bruker til å kappe treet opp i biter, fra toppen og ned – etter å ha kappet greinene på turen opp.Problemer med trær i boligstrøk er gjerne at de vokser seg større enn man så for seg når de ble plantet. Så også i dette tilfellet.

Rene akrobaten

– Vi hadde en god del bjørketrær som stengte for både utsikt, solforhold og slapp inn lite lys for tre av blokkene i området, sier gammelordfører Per Sverre Rannem. Han er leder i borettslaget i en av blokkene som fikk bedret både utsikt og lysforhold. Ja, du skal ikke se bort fra at leilighetene økte i verdi også.– Vi gikk en runde med alle beboerene i blokkene om vi skulle felle trærne da det var et ønske om det. Ikke alle var like enige, men et overveldende flertall gjorde at vi satte bort jobben til Lynum Trefelling, sier Rannem. Før den tid hadde de søkt kommunen og fått tillatelse til felling av trærne.Når han ser jobben Lynum utfører er han glad for at han satte bort dette til profesjonelle folk.– Hainn fer jo oppover teillan som et ekkåinn, nei derre va ein radi kar ja, sier Rannem og ser opp på Lynum i tretoppen. I ettertid er det flere som har gitt tilbakemelding om at dette ble bra, nå fikk de jo se byen igjen, avslutter en imponert borettslagsleder.[fwp img="15615" h="900"]Etter 20 minutters arbeid er bjørka felt, men den største jobben gjenstår når bjørka skal kappes opp i mindre biter og fraktes bort.– Som oftest ønsker folk at vi rydder helt opp etter oss. Det vil si at vi frakter bort trærne sånn at det bare er stubben som står igjen, sier Lynum. I dette tilfellet var det flere av beboerene som ønsket å sikre seg litt ved til vinteren, og dermed fikk han litt hjelp, men en god del måtte Lynum ta med seg likevel.

– Hva må man betale for en slik jobb?

– Det avhenger av flere faktorer. Vi tar alltid en befaring før vi gir kunden en fast pris på jobben. Prisene kan variere fra 1.500 kroner og oppover – alt etter hvor utfordrende jobben er i forhold til bebyggelse, høyspentlinjer, antall trær etc., avslutter en fornøyd Lynum etter noen dagers jobb.Mer info om Lynum trefelling finner du her, eller du kan følge han på Facebook her.  [su_youtube url="https://youtu.be/x7Zf5vlzNxg" width="1100"][su_spacer size="40"]]]>

Kommenter gjerne, men vis saklighet: