Ungdomsbedriften Trøndersnadder er en av bedriftene som skal til NM. Attpåtil var de arrangementets mestvinnende bedrift med fem kategoriseiere. De vant BI-prisen for beste salgs- og servicebedrift, Beste gastronomiprodukt, Skatteetatens pris for beste regnskap, Tindveds pris for beste kulturbedrift og Beste ungdomsbedrift, sør. Alle vinnerne finner du her.
- Se bilder Fylkesmessa for ungdomsbedrifter 2019
– Det var overraskende å vinne, og attpåtil så mange priser. Det har vært veldig tøff konkurranse både i år og i fjor, da vi også var med, sier Anniken Holberg, Eirin Marita Sjøli Ljøkjel, Lone Westrum, Maren Løvrød, Celine Loktu Bremnes, Anna Ingul Rønning, Amalie Hovin, Oda Digre og Maja Gotheim Daffinrud, fra Gauldal videregående skole.
82 bedrifter fra 17 videregående skoler deltok på Fylkesmessa for ungdomsbedrifter 2019.
Trøndermat og historie
– Vi har lager en kokebok med mat, oppsrkfter og historier fra alle de 47 kommunene i Trøndelag, forteller de ni jenter fra Gauldal videregående skole som står bak bedriften Trøndersnadder UB.
Ideen vår er å samle lokale oppskrifter fra hele Trøndelag og i tillegg fortelle historiene bak matrettene. Jentene har bladd gjennom mange kokebøker og sett at det ikke er mye historie om oppskriftene og hva som særpreger maten og tilberedelsen.
Finansiering og ledelse
Boka koster kun 249 kroner. Den kan bestilles på Trøndersnadder UN sin Facebookside eller kjøpes i lokale butikker.
– Det var utfordrende å få finansiert boka og styre økonomien gjennom hele prosessen. Dessuten har vi vært en stor gruppe så det krevde mye ledelse å få til samarbeidet og koordineringen, sier Trøndersnadder-jentene.
Quick Fence
Quick Fence UB fra Mære landbruksskole som ble beste ungdomsbedrift, nord.
Deres produkt er en sekk for å gjøre gjerding av beite enklere. Mange som har husdyr synes det er vanskelig å håndtere plastikkpinner.
Entreprenørskap er en kompetanse for framtida
Ungt entreprenørskap og det å få mulighet for å arbeide med ungdoms- og studentbedrifter er viktig kompetanse framover, sier universitetslektor og entreprenørskapsforsker Britt Paula Mørkved, Nord universitet. Vi vet at de fleste av framtidas arbeidsplasser ikke er skapt ennå. Da blir det viktig å kunne noe om iverksetterkraft, enten det er kommersialisering eller andre typer initiativ.
– Også andre forhold ved samfunnet framover vil endres. Det snakkes blant annet om Kommune3.0: at kommunenes velferdstilbud i større grad må skapes i samhandlinger sivilsamfunnet eller næringslivet. Da trengs også entreprenørskap – gjerne kombinert med kreativitet og innovasjon, sier Mørkved som de siste tre årene har arbeidet med sosialt entreprenørskap i Norge og Sverige.