Digital innovasjon og grønn bærekraft (DigInn) er navnet på Handelshøgskolen, Nord universitet, sin satsing i Steinkjer. En satsing for framtida i følge reklamen og er et forskningsdrevet initiativ med internasjonal og regional relevans.
– Initiativet skal sikre Steinkjer-regionen et innovativt næringssamfunn med fokus på bioøkonomi og digital kompetanse, sa Lars H. Molden, Nord universitet, som er en av initiativtakerne.
- Les også: Digital innovasjon ved Handelshøgskolen

Inspirert av Mo
– Det lokale næringssamfunnet er veldig viktig, sa førsteamanuensis Thomas Lauvås, Nord universitet, da han fortalte om Senter for Industriell forretningsutvikling i Mo. Vi hadde aldri vært der vi er i dag uten finansiell oppstartstøtte, samhandling med lokalt næringsliv og et par faglige «champions». Siden oppstarten har vi eksternfinansiert faglig aktivitet og forskning for 25 millioner kroner.
– I Mo startet man, praktisk talt mot alle odds, en tilsvarende satsing som DigInn, sier Molden. Det viser for det første at det gå an å bli god både nasjonalt og internasjonalt også utenfor det store byene. Men vi merkes oss signalet om at dette er langsiktig arbeid og krever tålmodighet – og ikke minst ar vi med oss rådet om faglig spissing.
Internasjonal forskning og regionale effekter
Universitets-status innebærer at man må rette blikket i større grad mot internasjonal forskning og Forskningsrådsprosjekter, sa professor Einar Rasmussen, Nord universitet.
Men regionale effekter skapes gjennom:

- Utdanning: tiltrekke, utvikle og beholde talenter i regionen
- Forsking: kunnskapsutvikling som knyttes til de internasjonale kunnskapsfrontene
- Formidling: Samhandling med næringslivet og samfunnet
Stor optimisme
Universitetsmiljøet i Steinkjer og Trøndelag er optimistisk med hensyn til satsingen.
– Lokal er Innovasjonscampusen en viktig brikke opp i dette, sa førsteamanuensis Jorunn Grande, Steinkjer. I dager det 13 stipendiater ved Nord universitet sin Steinkjerlokalitet. Og flere skal det blir gjennom DigInn, med en fireårig opptrappings- og rekrutteringsplan på 6 til 8 stipendiater.
Og ikke minst: Sparebank 1 SMN har gått inn med oppstartstøtte på 1 million kroner , og ordfører i Steinkjer kommune har innstilt på å bevilget 3,5 millioner kroner [Behandles i kommunestyret dne 19. desember 2018].
- Les også: Kompetanseløft for den digitale framtida
- Følg DigInn på Facebook og diginn.no
- Faglig satsing for å bygge forsknings- og innovasjonskompetanse på Steinkjer.
- Målet er å styrke forskningskompetansen på Steinkjer og bidra til økt kompetansenivå og innovasjonsevne i regionen.
- Digital innovasjon er nye og endrede forretningsmuligheter gjennom bruk av digital teknologi.
- Bærekraftige løsninger, er å utvikle nye og smartere måter å operere på.
- Første steg i oppbyggingen av et slikt fagmiljø er etableringen av et Stipendiatprogram og utdanne 6–8 unge forskere i Steinkjer
- Nord Universitet har bevilget strategiske midler til satsingen. Lokalt næringsliv og Steinkjer kommune er med og finansierer.