Årets Hilmarfestival spenner fra hardrock, folkemusikk og dans til barnas dag, quiz og kurs i pols og swing.– Det er viktig å ha et bredt tilbud som appellerer til de fleste, sier Johan Einar Bjerkem som er festivalsjef. Han håper lokalbefolkningen benytter seg av de mange kulturelle tilbudene som finner sted under festivalen – som starter allerede førstkommende tirsdag med et seminar om immateriell kulturarv i Høvelen.

101 hatter

«101 Hattar å sparke før eg døyr» er en kritikerrost danseforestilling med Silje Onstad Hålien som handler om en kvinnes relasjon til seg selv og omverdenen. Hvor mange roller, hvor mange «hatter» må hun prøve, undersøke, leve opp til, sparke ned, innen hun kan bli seg selv – et menneske som er langt mer enn alle hatter?[fwp img="16985" h="900"]Godt inspirert av denne danseforestillingen har Steinkjer kommunale kulturskole sitt eget hatteprosjekt.Visuell kunst elever har sørget for at det er samlet inn 101 hatter som danner grunnlaget for en egen utstillingen som åpner i Dampsaga på onsdag.

Spennende sammensetning

[su_spacer]

Jordspent og himmelvendt er et møte mellom norsk og svensk folkemusikk, men også mellom musikalske bakgrunner som omfatter blues, afrikansk folkemusikk og klassisk musikk.

Lena Willemark er en banebrytende og genreoverskridende musiker – felespiller og folkesanger, som har mottatt en rekke priser og utmerkelser.Mattis Kleppen spiller i Resjemheia med Kenneth Kapstad og Ottar Kåsa. Kjent for sin «Bassgriotisme» som bygger broer mellom spelemannstradisjonen fra hjemfylket Telemark, blues og afrikansk tradisjonsmusikk.  Denne spennende sammensetningen kan du høre i Steinkjer kirke onsdag kl. 20.30Foruten nevne artister og innslag har du mulighet for å oppleve Thomas Brøndbo, Hot Club de Norwège, Steinar Ofsdal og Maren Fenris for å nevne noen.Her kan du se hele programmet for festivalen.[caption id="attachment_16569" align="alignnone" width="1348"] Thomas Brøndbo og Nord-Trøndelag Kammerorkester spiller i Steinkjer kirke torsdag klokken 20.30[/caption][su_spacer]

Klassisk hardrock ispedd folkemusikk

[su_spacer]At Hilmarfestivalen har en bred spennvidde i ulike musikksjangere vitner bookingen av hardrockbandet Utmarken fra Sverige om.
Bandet slapp i sommer et nytt album, videre spilte de på Totsåsrock i Lierne – hvor de fikk mange nye fans.  Hilmarfestivalen var såpass fornøyd meg bookingen av Blodsmak i fjor at de vurderte flere artister til årets festival, hvor det endelige valget falt på Utmarken. Vokalist Mathias Gyllengahm i det svenske hardrockbandet sier følgende før deres konsert på festivalen. – Det känns ytterst hedrande att få spela på ett event som vi uppfattar har en genuin folkmusikkoppling då Utmarken vanligtvis klassas som populärmusik. – Og hva er inspirasjonskilden? – Viktiga grundstenar är klassisk hårdrock, folkmusik, natur, lokalhistoria och den norrländska mentaliteten. Utmarken kom till på grund av en flytt från stad till landsbygd. – Hva kan publikum forvente?– Vi vill ta publiken med på en dramatisk, intensiv och smärtsamt vacker tur genom det karga och storslagna landskapet som finns i både den norrländska naturen och själen, där grunden läggs genom att krama själva essensen ur klassisk hårdrock och blanda den med de vemodigaste arketyperna i den skandinaviska folkmusiken.Musikalisk dramatik med storslagna vyer, storvulna gester, närd av både svåraste tungsinne och den ljuvaste fröjd, sier Gyllengahm.Utmarken spiller på Vårt Hjem fredag kl. 23.00 

Hør på rockegutta Utmarkens hilsen til Hilmarfestivalen:

https://www.facebook.com/hilmarfestivalen/videos/10156057438154267/

[su_spacer size="40"]  

Samarbeidsavtale gir 210.000 kroner

Festivaler i Steinkjer er som festivaler i andre byer avhengig av støtte fra det offentlige eller sponsorer. I sommer inngikk Stiftinga Hilmar Alexandersen, arrangør av Hilmarfestivalen, en samarbeidsavtale med Steinkjer kommune.Avtalen som er undertegnet er treårig, hvor kommunen gir et årlig tilskudd på 210.000 kroner til Stiftinga Hilmar Alexandersen (SHA). I tillegg bidrar de med en andel på 20 prosent av en Statlig støtte på 173.333 kroner i 2017 sammen med fylkeskommunen (20 prosent).

Bakgrunnen

Bakgrunnen for avtalen er at SHA på får år har oppnådd en regional, nasjonal og nordisk status for arbeidet sitt med og for folkekultur, og da spesielt folkemusikk og folkedans.Hilmarfestivalen har vært arrangert siden 2003, og har på få år blitt en av Norges største folkemusikkfestivaler som inneholder et bredt spekter av konserter, utstillinger, kurs og andre aktiviteter.Det er et arrangement som trekker et stort publikum, og har blitt et populært arrangement som bidrar til å gjøre Steinkjer Åpen, Lys og GladFormålet med avtalen er å opprettholde et forutsigbart samarbeid mellom SHA og Steinkjer kommune. De har også et felles ønske om å bidra til å styrke hverandres omdømme. [su_spacer size="40"]]]>

Kommenter gjerne, men vis saklighet: