– BoldBooks er en digital publiseringplattform for uavhengige forfattere, sa Kristin Over-Rein da hun presenterte sin relativt nystartede bedrift på nettverkslunsj i InnoCamp forrige uke.
«Be bold, go indie» – vær dristig, bli uavhengig – var hovedbudskapet som både beskriver etableringsprosessen og forretningsideen til virksomheten.

Selvbetjente forfattertjenester
BoldBooks er en nettbasert ressursbank for forfattere som vil være uavhengig av tradisjonelle forlag. Her kan forfatterne kjøpe hjelp til publiseringsprosessen, enten stykkevis og delt, eller som en komplett pakke. Det kan være redaksjonell hjelp, språkvask, layoutbistand, oversettelser, trykking, markedsføring med mer.
I tillegg er BoldBooks en bokhandel for uavhengige forfattere, ved at de har en prestasjon av forfatterne og bøkene, med en integrert betalingsløsning, slik at interesserte kan bestille direkte fra forfatterne. Forfatterne står også fritt til å selge bøker i andre salgskanaler, siden BoldBooks ikke er et forlag, men en tjenesteformidler.
Forfatterne beholder rettighetene, pengene og kontrollen
– Det vi si at vi har avtaler med redaktører, språkvaskere, korrekturlesere, grafikere, trykkere, e-bokprodusenter – ja all type kompetanse som trengs for å produsere og publisere bøker, sier Over-Rein. På den måte kan forfatteren kjøpe de tjenestene han trenger etter selvbetjeningsprinsippet enten det gjelder hjelp til å utvikle boka, produsere boka eller selge boka.
Dette gjør at forfatterne beholder kontrollen, både på manusrettighetene, overskudd fra boksalget og prosessen.
BoldBooks er støttet av Innovasjon Norge, Kulturrådet og har over 100 investorer i ryggen. Nå går de i gang med videreutviklingen av plattformen, både teknologisk og markedsmessig.

Akademia neste?
– For tiden gjør vi en utvidelse av tjenestespektret ved å bli en meritterende publiseringskanal for akademia også, sier Over-Rein. Her er logikkene og behovene litt annerledes. Første steget for oss er å bli akkreditert som en godkjent vitenskapelig publiseringskanal. Vi sender søknad om akkreditering i disse dager.
– Og da er jo neste steget snublende nært: Det å snuse på mulighetene for publisering via Åpen tilgang (open access) som betyr fri, online tilgang til forskningsresultater, sier en offensiv Kristin Over-Rein.