Influenser – gammel vin på nye flasker?
Av Morten Stene
Et mye brukt ord for tiden er influenser, gjerne skrevet med c også. Ordet er lånt fra engelsk, der ‘influencer’ betyr påvirker.
Influensere er personifiserte profesjonelle påvirkere
Influenser brukes særlig i reklame- og mediebransjen som samlenavn på enkeltpersoner som ytrer seg offentlig på sosiale medier og i andre kanaler for å påvirke holdninger og handlinger hos lesere og tilhengere med samme interesser. I faglitteraturen blir det kalt opinionsledere. Synonymer er meningsbærer, trendskaper, rollemodell, forbilde, motivator og inspirator. Eller «opphausset synser» som jeg hørte noen karakterisere fenomenet nylig.
Influensere er markante personligheter som inspirerer andre med nye ideer og øver innflytelse på meninger og trender i ulike samfunnsgrupper. Mange influensere, blant annet bloggere innen mote, helse og livsstil, brukes i innholdsmarkedsføring for at annonsørene skal nå bestemte kundegrupper. Disse påvirkerne får betalt for å vise fram eller omtale visse merkevarer på en personlig og positiv måte og dermed påvirke forbrukernes beslutninger.
I videste forstand er influensere alle privatpersoner som noen lytter til, stoler på og følger rådene fra. Typiske eksempel er ledertyper i skoleklasser og andre grupper. Innen medieverdenen brukes betegnelsen om personer med større publikum og som får oppmerksomhet i ulike medier, har autoritet og anseelse i sine miljøer og blir ofte sett på som eksperter på sine felt.
Å bruke opinionsledere i markedsføringen vil si å bruke egnede enkeltindivider i kommunikasjonen og utnytte tilliten og troverdigheten disse har til å påvirke disse personenes opinion – altså meninger og oppfatninger. Med andre ord den logikken som ligger bak sponsing, at man bruker arrangement og andre anledninger til å nå ut til bestemte grupper og/eller bygge opp under bestemte verdier. Bruken av opinionsledere er mer personifisert og kan være alt fra produktplasseringer til direkte anbefalinger av produkter.
Bruken av influensere eller opinionsledere er også underlagt markedsføringsloven, og skal merkes som reklame. I følge Forbrukertilsynet er de fleste sponsede personlige ytringer for dårlig merket.
Det nye med influensene er at rolle har blitt profesjonalisert, og at det er personer som lever av det. I dag kårer man innflytelsesrike influenser. Nylig fikk for eksempel Steinkjers Rune Aas Strandvik, Mathilde Store, influenserprisen Gullfjæren for Årets landlige profil.
- Les også: Mathildes julebutikk i gull og metall
Skal du prøve influensermarkedsføring, sier Content Marketing Manager at det er viktig å: tenke strategisk, arbeidet må integreres med den øvrige markedsføringen, salg er målet og det er viktig å prøve seg fram.
9 tips for å lykkes med din Influencer Marketing.
- Gjør en bakgrunnssjekk: For å finne ut av hvem influencer som er lurt å samarbeide med, så må du finne ut hvilken ekspertise de kan bidra med. Du vil på den måten sikre at innholdet både blir relevant for opinionslederens publikum og ditt publikum.
- Presenter verdien (vinn-vinn): Ikke fokuser på deg og dine forretningsmål når du spør en influencer om han eller hun er interessert i å samarbeide. Start med å fortelle hva vedkommende får ut av dette samarbeidet. Det må være vinn-vinn.
- Ikke spør om for mye for fort: Influencers og opinionsledere får stadig tilbud om å samarbeide på ulike prosjekter. Hvis du er i begynnelsen av relasjonen, så start med et lite forslag som ikke krever så mye.
- Tenk på influencers tidlig i fasen: Du bør alltid tenke på hvordan du kan samarbeide med en opinionsleder. Når du utformer innholdsstrategien, så spør deg selv, “Kan jeg samarbeide med en influencer her?”.
- Aktiver opinionsledere før du trenger de: For å få mest ut av din innsats, så må du bygge langsiktige og sterke relasjoner med opinionslederne på forhånd. Invester tid og krefter på å identifisere, knytte kontakt og engasjere deg med influencers før du trenger et samarbeid – ikke i det du trenger det.
- Bruk riktige markedsføringsverktøy: Hvordan finner du influencers? Hvordan når du ut til de riktige personene, og hvordan engasjerer du deg med de? Det finnes verktøy for akkurat dette, og her er noen av dem:
- Research: Buzzsumo kan brukes for å identifisere og finne riktige opinionsledere.
- Markedsplass: Webinfluential og Tapinfluence er to plattformer hvor du kan “shoppe” influencers. Du betaler en pris, så vil opinionslederen dele innholdet ditt med sitt publikum.
- Markedsføringsplattform: Traackr og GroupHigh er verktøy som bidrar til å utvikle, forbedre og opprettholde relasjonene.
- Gjør det enkelt for de å dele innholdet: En vanlig huskeregel, er å bruke 20% av tiden på å produsere innholdet og 80% på å promotere det. Etter all den tiden du har brukt på å produsere innholdet, så må du gjøre det lett for opinionslederen å dele innholdet. Skriv innleggene på forhånd, slik at vedkommende bare kan kopiere, lime inn og publisere. Du kan f.eks. også installere Click To Tweet.
- Få innholdet til å jobbe hardere for deg (bruk innholdet om igjen): Innholdet du har produsert sammen med en opinionsleder, er verdifullt og nyttig for ditt publikum. Ikke la det samle støv på hylla. Bruk innholdet om igjen – gjør det om til andre mindre formater. En e-bok kan gjøres om til en serie av blogginnlegg. Et blogginnlegg kan gjøres om til presentasjoner. Presentasjoner kan gjøres om til informasjonsgrafikk.
- Oppretthold alle forholdene du har til opinionsledere (“Keep them hot”): Målet, som nevnt over, er å bygge sterke og langsiktige relasjoner med influencers. Det betyr at du må engasjere deg med denne personen regelmessig. Du må følge, monitorere og engasjere deg med opinionslederne i sosiale medier. Følg med på innlegg hvor du kan bidra eller svare på.