21. juni 2019 16:40

Kua mi jeg hacker deg

Lars Molden, stipendiat, Nord universitet

Landbruk vekker oppsikt i teknologiverdenen verden over og investeringer i såkalt agritech (agriculture technology) har økt med 80% årlig siden 2012. Og ikke så rart; potensialet som ligger i teknologisk utvikling i landbruket er enormt.

Big Data and Advanced Analytics (BDAA)

Denne «revolusjonen» skyldes i hovedsak tre teknologiske kvantesprang – en kombinasjon vi ofte benevner som Big Data and Advanced Analytics (BDAA):

  • Bedre og billigere sensorer (internet of Things)
  • Bedre beregningskraft (raskere og flere prosessorer)
  • Bedre metoder for å analysere store datamengder (machine Learning)

Et slitt, men godt, eksempel er Fujitsu sin EDSC sensor. Denne er ikke så mye annerledes enn en vanlig «fitness tracker» som mange av oss bruker til daglig. Men prisen på slike har falt dramatisk de siste årene og presisjonen har økt. Det Fujitsu gjorde var å kjøre data fra tusenvis av slike sensorer inn i Microsofts Azure cloud løsning. Vi kan se for oss Azure som et gigantisk nettverk av datamaskiner som jobber på samme problem samtidig og som vi kan leie for en relativt billig penge. Dette gjorde det mulig for selskapet og kverne gjennom terrabytes med data på relativt kort tid. Gjennom denne prosessen fant Fujitsu at visse bevegelsesmønstre på kyrne kunne predikere ulike sykdommer og plager, men også når kua var brunstig. Konsekvensen har vært at suksessraten med inseminering har økt fra 44% til 90%. I norge har vi lang erfaring med massive datamengder fra blant annet melkeroboter.

Et annet eksempel er presisjonslandbruk gjort mulig gjennom økende antall sensorer i jordsmonnet som gir unik innsikt i lokale mineralnivåer og andre parametere som er viktig for å predikere avkastningen av en avling. Gjennom å kombinere detaljert data fra sensorer i jordsmonnet med værdata, og data fra andre relevante kilder, kan moderne landbruksutstyr sørge for mer presis fordeling av såkorn og gjødsel slik at utnyttelsesgraden og effektiviteten øker.

Kombinasjonen av sensorer, bedre prosesseringskraft og bedre analyser (BDAA) bringer med seg betydelig potensiale for landbruket.  Les mer på Diginn…

Kommenter gjerne, men vis saklighet: