Eierskifte hos bilforretning skaper ny energi

Nyheter: Fra og med 1. juli jobber ikke gjengen i Moloveien 10 på Steinkjer for Kverneland Bil lenger, men i Nardo Bil og Melhus Bil. Kunnskapen, servicen og det gode humøret er akkurat det samme.

For ikke lenge siden kom beskjeden om at Kverneland Bil selger Volvo-agenturet til Nardo Bil og Ford-agenturet til Melhus Bil. Det utløste naturlig nok noen spørsmål hos en del kunder om fremtiden for den tradisjonsrike bedriften på Steinkjer, forteller plassjef Gunnar Skogset:

– Da beskjeden kom, så dukket det selvsagt opp noen spørsmål om hva som skjer. Så for oss var det viktig å få frem at vi jobber akkurat som før. Her skal du få samme gode service, oppfølging og kontakt som før, med nøyaktig de samme dyktige menneskene, sier Skogset.

Kort oppsummert er det slik at Kverneland Bil nå blir til to forhandlere under samme tak i Moloveien 10. Kverneland Bil er en saga blott, og det nye selskapet heter Nardo og Melhus Bilinvest AS og består av bilforhandlerne Nardo Bil AS og Melhus Bil AS. Kverneland-forretningene i Stjørdal og Trondheim omfattes også av endringene og fortsetter videre på samme måte som før.

Ikke første gang

Kverneland Bil har solgt oppunder 1800 nye og brukte biler årlig i Trøndelag. Ved anleggene i Trondheim, Stjørdal og Steinkjer er det til sammen 90 ansatte.

Det er ikke første gang bedriften skifter navn og eier. I Trondheim og Steinkjer har det vært både Gaden & Larsen (Ford) og Bjarne Wist (Volvo), før disse to ble Gaden Wist. Rogalandsselskapet Kverneland Bil tok deretter over Gaden Wist i 2007, og samtidig salg av Volvo og Ford. I Steinkjer ble selskapet rammet av en storbrann januar 2014 og måtte se seg etter ny lokasjon på Steinkjer. Det var da bedriften flyttet inn i lokalene i Moloveien 10, hvor de holder til nå. I Trondheim flyttet Kverneland bil inn i nye lokaler på Tunga høsten 2010.

Parallelt med Kverneland bil sitt anlegg i Trondheim så har Nardo Bil på Leangen også solgt Volvo, og Melhus Bil har solgt Ford.

Dermed oppsto det en situasjon med flere forhandlere av de samme merkene, noe som er i strid med de store bilimportørenes ønske om å ha såkalte stand alone-anlegg i de norske byene. Etter en lengre prosess med forhandlinger ble det dermed slik at Nardo Bil og Melhus Bil tar over Kverneland Bil.

Positive ansatte

– De ansatte har vært utrolig positive. Vi har medarbeidere som har vært med oss i opptil 40 år, og opplevd eierskifter før. De bidro til å skape trygghet i situasjonen som oppsto. Alle ansatte er med videre. Alle fikk en mulighet til å gjøre noe annet, men alle vil være med på dette. For oss er det utrolig spennende og viktig at det ble en løsning med lokale eiere. Slik vi ser på det så er det en virksomhetsoverdragelse som skjer fordi man har tro på denne bedriften, organisasjonen og resultatene. Her er det en langsiktig tankegang, sier Tom Bendiksen, Daglig leder for Nardo og Melhus Bilinvest AS.

At Nardo Bil og Melhus Bil overtar Kverneland Bil, vil også kunne slå bra ut for kundene.

– Vi har selvsagt akkurat samme plikter og ansvar overfor våre kunder i tida fremover, som vi hadde med Kverneland Bil. Nå får vi også muligheter for stordriftsfordeler. Mangler det biler eller deler hos en av forretningene, så kan det være en smal sak å ordne det via den andre, mener Bendiksen.

Ny energi

Han tror også et slikt eierskifte kan utløse en positiv energi i organisasjonen.

– Våre ansatte ser jo at det er en lokal eier med langsiktig perspektiv og det gjør fremtida meget spennende. Sånn sett er dette en veldig logisk og god løsning, sier Bendiksen.

Daglig leder Rune Wang-Henrichsen i Nardo Bil og daglig leder Rune Vikvald i Melhus Bil har tidligere uttrykt sin store glede over at de nå tar over henholdsvis Volvo og Ford fra Kverneland Bil. Kverneland har hatt omtrent samme markedsandel som de to andre forhandlerne, på henholdsvis Volvo og Ford. Nå kan de to aktørene utnytte stordriftsfordelene i enda større grad, samtidig som de har to bilmerker som kontinuerlig kommer med nye produkter.

– Og alt dette er noe som vil komme kundene til gode og gi oss ny energi, avslutter Bendiksen

Kommenter gjerne, men vis saklighet: