Får en halv million for å fremheve byens arkitektur

:

Gjenreisningsbyen Steinkjer ligger inne med tildeling av en halv million kroner i revidert nasjonalbudsjett for 2017. Dette ble presentert onsdag i forrige uke, og det reviderte nasjonalbudsjettet skal vedtas i slutten av denne måneden.[caption id="attachment_14312" align="alignnone" width="2048"] Stortingsrepresentant Elin Agdestein er fornøyd med at Gjenreisningsbyen Steinkjer er tilført en halv million kroner[/caption]Agdestein forteller at Høyre i Steinkjer har vært en pådriver på kulturminnefeltet i en årrekke, noe hun mener resulterte i at Steinkjer fikk utarbeidet en egen kulturminneplan – som en av de første i fylket.Og det var nettopp denne kulturminneplanen som banet vei for at Robert Øfsti ble Steinkjers første kommuneantikvar i 2014.

Steinkjer er unikt nasjonalt

Agdestein forteller at Steinkjer er den sjette største kommune i landet på kulturminner, men ingen andre steder har man så mange kulturminner fra alle tidsepoker som oss.– Steinkjer er i en unik posisjon nasjonalt, og Venstre ved André N. Skjelstad skal ha en stor del av æren for at dette nå er inne i revidert nasjonalbudsjett for 2017. Jeg har jobbet med å få på plass midler til Gjenreisningsbyen siden starten av denne stortingsperioden. Det har tatt tid, men desto mer gledelig at det har lyktes, sier en glad Agdestein til Steinkjer24.Steinkjer er også tildelt slike midler tidligere.I 2008 skrev Morten Stene på nettstedet Steinkjerleksikonet følgende da Steinkjer ble tilført midler til gjenreisningsarbeidet:Gjenreisningsbyene i Midt-Norge, deriblant Steinkjer, har fått én million kroner for å ta vare på sitt særpreg. Departementet mener at det er et nasjonalt ansvar å ta vare på gjenreisningsbyenes verdifulle kulturarv.I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett ble «Nettverk for gjenreisningsbyer» tilført én million kroner. Dette nettverket fikk i 2006 én million kroner, og Kommunaldepartementet mener det har gjort så godt arbeid at det fortjener en ny million.Historisk viktigI departementets begrunnelse heter det at «gjenreisningsbyene er fysiske manifestasjoner på en viktig historisk periode i Norge. Noe av det flotte med byutviklingsarbeidet i disse kommunene, er at tiltakene blir gjennomført i samarbeid med lokalt næringsliv.»Samarbeid med skoler og huseierePengene som er bevilget for 2008 skal brukes til å øke kompetansen på stedsutvikling og bevisstgjøring om kulturarvens betydning. Det skal gjøres i samarbeid med skoler for å sikre aktive deltakelse fra barn og unge. Men også i samarbeid med huseiere, for best mulig å kunne ivareta gjenreisningsbyenes særpreg og kvalitet, er noe av det  Stene skriver i denne artikkelen.

Riksantikvaren kommer

Tirsdag kommer Riksantikvar Jørn Holme til Steinkjer. Under besøket skal han blant annet være med kommuneantikvar Robert Øfsti på en omvisning i byen. Riksantikvaren har neppe med seg pengene i bagasjen, men han og Øfsti får sikkert mye inspirasjon til fornuftig bruk av pengene på sin runde.[su_spacer size="40"] ]]>

Kommenter gjerne, men vis saklighet: