Blues Valley, er det lite som forteller oss at det er en av byens store musikere som bor der.Ringeklokka virker tydeligvis ikke, for akkurat i det jeg setter meg i bilen for å ringe han fra mobilen åpner døren seg. En blidspent kar med kult grått fippskjegg og mørke solbriller åpner døra.– Æ syns æ hørd ein bil sjø, men har itj hørd ringeklokka.Jan Erik var tydeligvis våken, og vi blir med inn. Det dufter nytrukket kaffe, og med kaffekoppen i hånda kommer praten lett i gang.Som gamle arbeidskolleger kunne vi sittet og pratet sammen i flere timer, men får nøye oss med tiden det tar å få i seg kaffekoppen tenker jeg. Steinkjer24 skal jo bare ha en liten sak om avslutningskonserten som hans arbeidsgiver Steinkjer-Avisa skal holde på Vårt Hjem i kveld.

Liker ikke oppmerksomhet

[su_spacer]Det er lett å prate med Jan Erik, men når vi kommer inn på temaet avslutningskonsert, får selv den snakkesalige journalisten problemer med å prate.Han er ikke den som liker så mye oppmerksomhet rundt sin egen person. Han mumler et eller annet om at han ikke vet så mye om den. Han virker nesten litt brydd og utilpass der han sitter – fremdeles med de mørke solbrillene på.– Æ sjer at du kikke på solbrillan min ja, å du lure sekkert koffer å bruke dæmm innendørs. Jo, det ska æ fertæl dæ ja. D e itj nå blåveis vess du tru det nei, men æ har sprængt et blokar. Det sjer itj så fint ut, så dæffer må æ bruk brilla.Det kan du bærre skriv sånn at folk som kjæmm på konserten i kveld veit koffer æ bruke dæmm, sier Jan Erik og humrer på sin godlunte måte.[fwp img="15304" h="800"]Etter avsporingen med solbrillene fortsetter Jan Erik å prate om tiden i avisa – avslutningskonserten har han allerede snakket nok om.

Det var jævlig artig å bli ansatt i lokalavisa

[su_spacer]– I juli 1999 satt jeg på verandan sammen med Eli da jeg fikk et brev fra Borgar (Jønvik, daværende redaktør i lokalavisa.  Journ. anm) om at jeg var ansatt som journalist i avisa. Så sitter jeg her og plutselig har du gjort unna 18 år.Jeg husker dette som det var i går. Det var så jævlig artig å bli ansatt i Steinkjer-Avisa, sier han.Før Jan Erik begynte sin karriere som journalist i lokalavisa jobbet han i kommunen i noe som het miljøarbeiderteamet. Etter nedskjæringer fikk han bare 60 prosent stilling, og som alenefar med to barn måtte han gjøre noe.– Jeg minnes at jeg ringte til Johannes Brandtzæg i Trønder-Avisa. Jeg fortalte at jeg kunne ta på meg litt freelancejobbing med konserter og lignende i helgene – hvis de hadde behov for det.Vi hadde ikke så mye spilling på den tiden så det ble litt helgajobbing for TA. Ære være Johannes som lot meg få den sjansen. Jeg syntes det gikk bra, og fikk endel oppdrag for dem, sier Jan Erik.

Hadde første fredagspraten med Mansour

[su_spacer]Når han så utlysninga om ledig stilling i Steinkjer-Avisa samlet han sammen utklipp fra det han hadde gjort i TA. Disse tok han med seg til daværende redaktør Borgar Jønvik – og fikk jobben.– Den 2. august hadde jeg min første arbeidsdag, og samme uke hadde jeg min første fredagsprat med Mansour Hassani som hadde startet opp Mitt Hjem et par år tidligere.Siden har det blitt «fredagspraten» på meg uten at det var noe som var kontraktfestet i arbeidsavtalen, smiler Jan Erik.Etter den første praten med Mansour har det blitt nærmere 860 fredagsprater med mange interessante personer.– Jeg kjenner mye folk på Steinkjer i alle miljøer, og fant fort ut at jeg ville snakke med vanlige folk som kunne være aktuelle med et eller annet på det tidspunktet avisa kom ut.Alle har en historie, men det er klart at det har vært mer givende å prate med eldre folk. De har litt mer i ryggsekken enn ungdommen, sier Jan Erik.

Kjendiser er interessant for mange

[su_spacer]I tillegg til lokale kjente og ukjente, har det også blitt intervjuer med en rekke kjendiser. Jan Erik husker godt samtalene med både Jens Stoltenberg og faren Torvald. Likevel var det en prat med Erik Bye som har gjort mest inntrykk. Det intervjuet tok han på sparket i fritiden når han var i Asker på en spillejobb.– Noe jeg synes har vært okey har vært at kjendiser har brettet seg ut for ei lita ukjent lokalavis. Det synes jeg er litt stas. Uansett hva man mener om kjendiser så er det lesbart stoff for de fleste, smiler Mr. Moe.I tillegg til fredagspraten fikk han også ansvaret for avisas krimspalte – eller notiser fra politiloggen.I starten var det stort sett klipp og lim fra TA, men den kreative skribenten fra Finnmarka fant fort ut at han kunne piffe opp notisene litt.– Når det var notiser om foillkaill 1 og foillkaill 2 så kunne jeg sprite de opp litt når det var snakk om små uskyldige ting og ikke noe kriminelt. Vi har vel alle vært litt ustødig på fotan og dummet oss ut en gang uten at det har vært så kriminelt. I alle fall har jeg gjort det, sier Jan Erik og kikker på meg.

Sa opp abonnementet på grunn av krimspalten

[su_spacer]De humoristiske notisene har blitt lagt merke til av mange, men de har aldri vært ment som fornærmende på noen.– Nei, og jeg har unlatt å bruke humor på saker som omhandler ting du ikke kødder med. Likevel var det en gang en eldre dame som sa opp abonnementet på grunn av disse notisene. Hun kom heldigvis tilbake etterhvert, smiler Jan Erik.Dessuten har jeg opplevd at det har kommet folk bort til meg og fortalt at det du skrev om i dag det var meg det. De syntes imidlertid at det var artig skrevet, og det var kanskje derfor det ikke vanket noen ørtæv på meg, flirer han.– Etter helga er du pensjonist, hva skjer da?Jeg har jobbet siden jeg var 22 år, og har kommet til et stadium jeg har innsett at årene har gått. Når du er 22 år så tenker du ikke så langt frem. Derfor iriterer det meg litt at banker og forsikringsselskaper kjører disse reklamekampanjene om pensjon rettet mot dagens ungdom. La ungdom være ungdom, sier han – igjen litt avsporende fra spørsmålet.

Skal se på at James jobber i hagen

[su_spacer]Vi prøver oss igjen. Hva skjer nå da?– På mandag når jeg våker skal jeg ikke på jobb. Det tror jeg kan bli litt rart.Jeg har kjøpt meg en robotklipper til hagen – James har jeg døpt den. Der har jeg også en hengekøye, og drømmen var at jeg skulle legge meg i hengekøya med en kald øl og se James jobbe den dagen jeg ble pensjonist. Hvis været blir okey så kanskje jeg skal gjøre det, smiler han.Jan Erik er født og oppvokst på Finnmarka, og synes det er for tidlig å flytte til en mindre leilighet. Robotklipperen et ledd i å gjøre hverdagen litt lettere sånn at han får tid til andre ting.– Hva med musikken?Den vil jeg fortsette med, og vi har allerede tatt på oss mange spilleoppdrag fremover. Musikk vil jeg holde på med så lenge jeg synes det er artig. Den dagen jeg gruer meg for en spillejobb da slutter jeg, sier han.Jan Erik har spilt sammen med Kjell Inge Brovold i 25 år. Sammen har de utgjort duoen Jolly Jumper og Big Moe. I løpet av disse årene har de gitt ut 4 plater – og alle har fått terningkast fem av tabloidavisene i Akersgata.[fwp img="15323" h="1000"]

Bygger modelljernbane

[su_spacer]På «gammeldagan» har Jan Erik også fattet interesse for modellbygging av togstasjoner – og på arbeidsrommet står det et svært bord med en hel by.– I vinter bygde jeg opp en modelljernbane som jeg har brukt mye tid på. Det er noe som er jævlig artig å holde på med.I denne byen finnes det mange historier smiler Jan Erik. Ta for eksempel denne damen som sitter på taket og skal ta livet av seg fordi eksen er på tur til å gifte seg med den nye dama nede ved kirka her, sier han og peker mot hustaket på modellen sin.Tross de mørke solbrillene føler jeg at det lyser av øynen når han stolt viser frem togstasjonen, og jeg ser litt av guttungen som bor i den kommende pensjonisten.Derfor drister jeg meg til et siste spørsmål før jeg går; Hvilken avistittel ville du brukt om deg selv?– Det er ok å bli gammel, men jeg har ikke lyst til å bli voksen, svarer han kontant!Vi lar det bli hans siste ord før kveldens avskjedskonsert – den som vi egentlig besøkte han for å snakke- og skrive om.

Avslutningskonsert

[su_spacer]Når han selv ikke ville fortelle så mye om denne konserten kan vi avslutningsvis nevne at det er Steinkjer-Avisa som holder en konsert for Jan Erik etter 18 år i avisa. Dette skjer på Vårt Hjem i kveld, og der vil blant annet hans sønn Andreas delta sammen med Eirik Rystad. I tillegg vil det bli innslag av Gisle Aarlott, Nordsia Vel og Odd Birger Grønli. Jan Erik vil også trosse legens advarsel om å holde seg i ro – og fyrer av en låt eller to.Overskuddet fra konserten vil gå til Foreningen Gamle Steinkjer.Kos deg og nyt kvelden Mr. Big Moe – snart er du pensjonist.[su_spacer size="40"]]]>

Kommenter gjerne, men vis saklighet: