Fortsatt rock ’n roll i verdensøkonomien

Økonomi: Himmel eller helvete? var senioranalytiker Eirik Larsen, DNB, retorisk spørsmål om de økonomiske framtidsutsiktene, da han besøkte Steinkjer denne uka. Litt begge deler, svarte han selv. Det avhenger av hvilken verdensdel du ser på. Norge sitter fortsatt på den grønne økonomiske gren.

– Med sin åpne økonomi er Norge følsom for svingninger internasjonalt. Men siden oljeutvinningen begynte har det gått svært godt for norsk økonomi, sa senioranalytikeren Eirik Larsen, DNB.  Han Holdt foredrag da DNB og Steinkjer Næringsforum inviterte til en gjennomgang av de økonomiske utsikter i verdensøkonomien.

2018 var første gang på mange år at det var en tilbakegang på børsene.
– De skyldes i først og fremst innstramming av global likviditet fra mange nasjoner. Dette vil vi se mer av fremover, sa Larsen. Vi kan vente oss svingninger på børsene i framtida også.

Litt rente-jojo

Etter mange år med lav rente fikk vi en renteoppgang i fjor høst. Senioranalytikker Larsen spår ikke noen sterk økning fremover.

– Vi ser for oss inntil tre rentehevinger og at toppen av dette er 1,5 prosent rente, før det eventuelt går nedover igjen, Larsen

Med andre ord ser han ikke noe skremmende i renteutsiktene.

Risikofaktorer

Det er selvfølgelig en del risikofaktorer i en verdensøkonomi. Handelskrig og Brexit trekkes fram som uavklarte faktorer. Likeledes er Italia en utfordring i Europa økonomisk og også politisk med euroskeptiske strømninger.

Highway to hell or Stairway to heaven?

De legendariske låt-titlene til AC/DC og Led Zeppelin var utgangsspørsmålet for de økonomiske utsiktene fremover for senioranalytiker Eirik Larsen.

Stabil og robust økonomi, lav arbeidsledighet, lav inflasjon, lav rente, reallønnsvekst og stort økonomisk/politisk handlingsrom.

Med andre ord ser det ut til at det er mer «Stairway to heaven» som gjelder. Tar man teksten til Led Zeppelin på alvor så er det noen betenkeligheter her og de synger – Ooh, it makes me wonder –

LYTTET: De ca. 40 frammøtte lyttet oppmerksomt. (Foto: Joar Nyborg)

Kommenter gjerne, men vis saklighet: