Reiselivssatsing og gruvehistorier

Opplevelser: Camerat AS ønsker om å lage film om gruvehistorien i Malm. Mulighetene er mange.

På nettverkslunsjen i InnoCamp den 9. oktober fortalte Ole Andreas Vestrum og Magnus Lillemark fra Camerat om spennende oppdrag og muligheter i tilknytning til fordums gruvevirksomhet i Malm.

Utgangspunktet var et filmoppdrag for Steinkjer næringsforum, støttet av Innovasjon Norge om å dokumentere  den institusjonelle kunnskapen som finnes i kraft at de folkene som var en del av gruvedrifta.

Filmen er en del av en reiselivssatsing hvor gruvehistorien er tiltenkte en rolle. Malm hotell, Tindved kulturhage, Visit Innherred, Galleri Widegren, Gruveteater og Fordalgruvas venner står bak.

Lyssky virksomhet

– Gruvelivet er både eksotiske og ukjent for de fleste av oss, sier Ole Andreas Vestrum. Delvis fordi det begynner å bli en del år siden det ble slutt på gruvedrifta. Men også fordi dette var «lyssky» virksomhet i betydning at det foregikk under jorda og avstengt for alle andre enn de som arbeidet der.

Samtidige er det mange av de som arbeidet i gruva som kan gi autentiske fortellinger fra arbeidsdagene og livet i gruva.

– Denne kunnskapen er det viktig å ta vare på, og er et potensial for å utvikle reiselivsattraktiviteten i Malm. Og så hadde det vært spennende å formidlet og dramatisert historien og historiene, sier Vestrum, som er fra Verran og oppvokst med historiene.

MULIGHETER: Ole Andreas Vestrum og Magnus Lillemark, Camerat as, presenterte mulige filmplaner fra gruvemiljøet i Malm (Foto: Morten Stene)

Dokumentarfilm?

– Vi «leker» litt med måter å dramatisere og bruke dette materialet på, sier Lillemark. Vi ser at gruvespelet «Eplene i messehagen» har lyktes. De har både truffet en nerve i lokalsamfunnet og har publikumsappell.

– Mest nærliggende er kanskje det å lage en dokumentarfilm av det som var og skjedde i gruva i Malm, sier Vestrum. Med vi utelukker ikke verken tv-serie eller en helaftens-film.

Teaser

Camerat har laget en lite prøvefilm – teaser – som åpenbart fanger interesse fra de som har sett den.

– Det er lett å lage en tre-minutter, sier Lillemark. Det er bare å klippe sammen noen smakebiter. Det er noe helt annet å lage en hel fortelling. Det krever dramaturgi og fortellergrep. Men vi tenker muligheter og leter løsninger. Så får framtida vise om, og hva, vi får til.

Kommenter gjerne, men vis saklighet: