TUR 3: Gjenreisningsbyen SteinkjerI samarbeid med Visit Innherred presenterer vi turer og opplevelser i Steinkjer over en serie på fem reportasjer. Vi er kommet til tur nummer tre som omhandler gjenreisningsbyen Steinkjer.Denne turen kan du ta som en selvguidet tur ved bruk av mobiltelefonen og et google kart med veibeskrivelse. Ved de ulike stoppestedene får du fram både informativ tekst og bilder. Du kan gå turen som en sentrumsvandring eller som en lengre tur om historiske Egge med blant annet kirka, museumet og fylkesmannsgården. Turen starter ved turistinformasjonen.
Bybrann og bombing
Steinkjer kommune har en spennende byhistorie. Deler av byen brant i 1900 og den ble bygd opp igjen i jugendstil. Under 2. verdenskrig ble byen bombet og omtrent hele sentrum ble lagt i ruiner. I dag er byen preget av fire bydeler, delt av elven og jernbanen.Steinkjer er en av landets mest vellykkede og best bevarte gjenreisingsbyer. Bombinga 21. april 1940 ødela over 80 % av bygningene, men i løpet av siste halvdel av 40-årene ble byen gjenreist etter planer fra Brente Steders Regulering, ledet av professor Sverre Pedersen. Hovedgrepet i Pedersens nybarokke byplan er Kongens gate på Sørsia med Brannstasjonstårnet på Nordsia som et markant fondmotiv. På tvers ligger tverraksene med sine fondmotiv. På Torget ligger Sverre Olsens Samfunnshus (1951) og kirka (O. Platou 1965). Store deler av Nordsia sentrum er regulert til spesialområde bevaring.[su_spacer][fwp img="15974" h="1000"][su_spacer]Gjenreisningsbyen
Steinkjer by – byen – defineres som flatene Nordsia, Sørsia, Sannan, Sørsileieret og Nordsileiret, avgrenset av skråningene rundt. Dette er tilnærmet det som var Steinkjer kommune før 1964. Dette er synonymt med gjenreisningsbyen, utfyllingsområdene og Sannan.Gjenreisningsbyen er den delen av byen som ble gjenreist i siste del av 1940-årene og første del av 1950-tallet og består av Nordsia og Sørsia. Utfyllingsområdene er Sørsileiret og Nordsileiret, som er oppfylte arealer på sjøbunn på 1970-tallet.Bykjernen avgrenses til området Nordsia, Sørsida og deler av Sørsileiret (området rundt kjøpesentrene).
Kunnskapens tre
Når du går denne byvandringen ved bruk av kartet, får du blant annet opp følgende ved stopp nummer 5 – Kunnskapens tre (Nord universitetet):
Rett frem til venstre: Den gamle skolen fra 1904 overlevde bombinga og er et eksempel på jugendbyen Steinkjer som forsvant med buer og tårn. På hushørnene ser man planteornamentikk. Det er kunnskapens tre med røtter i vikingtida. Arkitekt Guldbrandsen fra Sarpsborg ble mye brukt i Steinkjer etter bybrannen i 1900. Dette bygget har siden det ble bygd i 1904 vært en skole. I dag er det Nord Universitet som holder til her.Blokk på høyre side av vegen: Tegnet av Arkitekt Sverre Olsen i ca. 1950. Blokka er alternativet til hagebyen, billigere og mer kompakt, men lys, luft, grønt er like viktig.[caption id="attachment_15989" align="alignnone" width="3695"]
Slik ser kartet ut som du kan bruke til byvandringen. Info og bilder dukker opp på de ulike stoppestedene. Turen starter ved tursitinformasjonen[/caption]Bli med på et interessant temamøte om gjenreisningsbyen på biblioteket.Gjenreisningsbyen Steinkjer gikk fra «stilren og vakker» via «kjedelig, stygg og grå» til «bevaringsverdig kulturarv». Dette er tema når Steinkjer kommune markerer kulturminnedagene torsdag 14. september – på biblioteket.Her er filmen Steinkjer gjenreist fra Egge visjons arkiver.https://www.facebook.com/Steinkjerbilder/videos/10153051876865262/[su_spacer]Tidligere publiserte turer i denne serien:Tur 1: Spennende grottevandring.Tur 2: Nord-Trøndelags største gravfelt.
]]>
[su_spacer size="40"]