Lettere hverdag– Siden vi begynte å trene for fire år siden har vi merket stor forskjell. Første gangen var det bare såvidt vi kom oss opp trappa. De fire årene med trening og behandling har gjort hverdagen vår langt lettere, sier Fjellhaug.– For oss er treningen blitt en livsstil. Her på senteret snakker vi samme språk, vi har forståelse for hverandre – og vi bryr oss om hverandre. Det sosiale betyr alt. Det er nesten så vi må ha med oss melding heimant hvis vi er forhindret fra å komme en dag, smiler Trana.

Tredemølle og CrossFit

De starter treningsdagen med en halvtimes oppvarming på tredemølla. Deretter er det en runde med CrossFit i den faste gruppa, ledet av fysioterapeut Øystein Bjørnes. Treningsøktene avsluttes som regel med en tur innom kafeen i nabolokalet.Treningssenteret har et samarbeid med Bakern’s Kafe, og der er mangt et verdensproblem løst rundt bordet etter en treningstime.  Når Trana og Fjellhaug har skapt verdensfred med de andre i gruppa, rusler de hjem og lager seg frokost før dagens øvrige sysler står for tur. Da har de allerede gjort unna tre timer av dagen.[su_spacer][caption id="attachment_15510" align="alignnone" width="2000"] Thomas Nordengen-Røli og Øystein Bjørnes prøver å finne ordet de setter mest pris på ved trening, men blir ikke helt enige.[/caption]

Funksjonell trening

Saga FT står for funksjonell trening, som er senterets varemerke.– Dette er ikke bare et treningssenter men også et behandlingssenter. Her er det pasienter med alle diagnoser, som vi tilrettelegger for gjennom funksjonell trening, sier Øystein Bjørnes og Thomas Nordengen-Røli. De er to av fire fysioterapeuter og to naprapater som utøver sin praksis i lokalene – alle med en sterk faglig bakgrunn innenfor sine felt som gjør at de utfyller hverandre godt.Bjørnes forklarer at funksjonell trening er å forberede kroppen på alle de oppgavene den skal utføre i løpet av en dag. På Saga FT gjøres denne treningen gjennom CrossFit – som ifølge ekspertene er den beste funksjonelle treningen som passer for alle uavhengig av alder, kjønn eller funksjonsnivå.

50 prosent forbedring

– Funksjonelle bevegelser er naturlige og grunnleggende bevegelser som går over flere ledd, og som man trenger for å fungere optimalt i hverdagen. Du trener dermed på det kroppen har mest bruk for, og vi har gjennom tester sett at våre kunder i gjennomsnittet har en forbedring på hele 50 prosent på én måned, sier Nordengen-Røli.Han forklarer at CrossFit består av tre viktige begrep; variasjon, intensitet og funksjonelle bevegelser. Forbedringen får de fleste uansett hvilket grunnlag de har fra før, fordi den skyldes som regel teknikk og det å trene rasjonelt.[fwp img="15506" h="900"]– Du kan trene CrossFit alene eller i grupper med godt kvalifiserte instruktører. Skal du trene alene er du avhengig av å ha fullført ett av våre kurs, sier Nordengen-Røli. Han legger til at de også har CrossFit for barn, og at de nå har over 30 barn som er med én gang i uken.

Glede og mestring

– For barna handler det om glede og mestring. De skal ikke føle at de er på trening, og øvelsene er lagt opp som en lek. Derfor blir det ingen konkurranse mellom dem. Vi starter i det små, men vil utvikle dette videre, sier den blide fysioterapeuten som også fungerer som daglig leder på senteret.Saga FT ønsker at alle skal få mulighet til å kjenne på treningsglede uansett alder, om du er nybegynner eller har mange års erfaring med trening.

Ikke store, men best mulig

I troen på sitt eget opplegg, hvor trivsel og godt sosialt miljø settes først, har Saga FT ingen bindingstid og innmeldingsavgift. Gjennom kurs og egne kvelder tilfører de blant annet kunnskap om trening, helse og ernæring til sine medlemmer. Det er da folk skjønner at trening er ferskvare, og senteret opplever en lojalitet blant sine medlemmer som gjør bindingstid unødvendig.– Hvor store skal- og kan dere bli?– Vi har ingen ambisjoner om at vårt treningssenter skal bli størst. Vi har derfor satt et tak på antall medlemmer, og dette taket er vi snart i ferd med å nå. Vi ønsker trivsel fremfor kø – ikke å bli flest mulig, men best mulig, sier Bjørnes.LES OGSÅ: Skal løfte treningssenter mot nye høyder [fwp img="15511" h="900"] I begynnelsen i denne saken fikk dere møte to herrer som startet opp treningen klokka 05.30 om morgenen. To andre som er med på samme type gruppetrening tre ganger i uken er Tønis Sormul (64) og Sissel Bremseth (42). De er ikke fullt så tidlig på plass i treningssenteret, men starter opp klokken 07.30.

Angrer ikke et sekund

For fem år siden fikk Bremseth diagnosen Parkinsons sykdom. Hun følte seg sliten, og ville gjøre noe med situasjonen hun befant seg i.– Jeg hadde hørt mye om Bjørnes samt lest om han i ulike fagblad. Jeg tok kontakt med han for å få hjelp til å komme i gang. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg ble med på opplegget hans. Det har bedret både grunnformen og hverdagen min, smiler Bremseth. Nå varierer hun treningen med både ski og sykkel i tillegg til CrossFit.

Innsprøytning av glede

– Se på dama da, sier Sormul og titter på Bremseth. Hun er ren innsprøytning av glede, og sånn er det å være med i denne gruppen. Vi ser hverandre, bryr oss om hverandre og har det sabla artig på trening, sier Sormul.[caption id="attachment_15509" align="alignnone" width="2000"] Med selvlaget mikstur av blåbær og havregryn samt noen andre hemmelige ingredensier, tar Tønis Sormul og Sissel Bremseth en pause ved bordet etter treningen.[/caption]Han fikk diagnosen Bekhterev som 45-åring, men det tok noen år før han begynte å trene organisert, selv om han har vært en aktiv mann opp gjennom årene.– Jeg har trent mye alene, men jeg er en sosial mann, og husker jeg var veldig skeptisk første gangen jeg dukket opp på dette senteret. Her er jo folk over 70 år, herregud, skulle jeg trene sammen med dem? Men skepsisen forvant med en gang, de var jo råspreke – og jeg fant fort plassen min i gruppen, smiler Sormul.

Unikt for folkehelsa

Etter at han fant sin plass i gruppa, oppdaget han også seg selv. Han fikk en skikkelig livsglede av treningen og samholdet. Han må selvsagt hvile i mellom slagene, men på en helt annen måte enn tidligere.– Treningen har tatt av sånn at jeg føler meg helt oppå. Jeg må nesten holde igjen for å ikke bli overtrent. Det Bjørnes og de andre her gjør for folkehelsa er unikt. Å begynne å trene i min alder var bare hærlig. Her er det humor, livsglede og trivsel i bøtter og spann, smiler han.[fwp img="15512" h="900"]Sormul har en leilighet i Spania som han benytter ofte, og han er en ivrig golfspiller. Før ble han fort stiv i skuldre og sliten når han spilte golf. Nå merker han lite til dette. Nå er det savnet etter gruppetreningene som er det verste når han befinner seg i varmere strøk.

Film i gave til jubilant

Både Sormul og Bremseth er ivrige på treningene, men de påpeker at Bjørnes pusher på når det trengs og setter på bremsen når det er behov for det.Bremseth er i dag yngrekontakt i parkinsonsforeninga i Nord-Trøndelag. Hun har tatt endel kurs og er blitt PWR-instruktør (Parkinson Wellness Recovery) som hun bruker i noen gruppetimer på Kastvollen. Kjenner du noen som kan ha nytte av å ta en prat med henne oppfordrer hun gjerne til å ta kontakt.For å belyse litt det samholdet, humoren og galskapen som finnes i gruppa til Sormul og Bremseth, har vi fått tillatelse til å vise en liten del av en lengre film.– Den ble laget i forbindelse med Øystein Bjørnes sin nylige 50-årsdag. Den tar for seg første gangen vi kom til han som pasienter, og fremgangen vi har har gjennom årene. Med flere gode og kreative personer i gruppa ble det også laget en sang etter Jeff Buckleys Hallelujah, avslutter Sormul og Bremseth. Her er den, god fornøyelse:[fwyoutube h=""]https://youtu.be/NGHUowdGc28[/fwyoutube][su_spacer size="40"]]]>

Kommenter gjerne, men vis saklighet: