VINN-VINN: Erlend Bolle, Airthings og Olav Hougen, Ventilasjon og Inneklima AS, diskuterer økt bruk av måleinstrumenter i styring av inneklimaet. (Foto: Joar Nyborg)
God ventilasjon = godt inneklima
Hvordan får til godt inneklima og lavt strømforbruk?
Joar Nyborg

Moderne ventilasjon har store muligheter for å styre inneklimaet. Inneklima er blant annet avhengig av luftkvalitet, temperatur, fuktighet og skadelige stoffer.

God ventilasjon

Ventilasjon er prosessen med å tilføre frisk luft til et rom eller et bygg samtidig som man fjerner forurenset luft. Formålet med ventilasjon er å opprettholde en god luftkvalitet, fjerne fuktighet, redusere forurensninger og sikre tilstrekkelig oksygentilførsel.

Mål luftkvaliteten

I dag finnes det mange teknologiske duppeditter for å måle luftkvaliteten. Steinkjermannen Erlend Bolle er teknologidirektør for selskapet Airthings som tilbyr brukervennlige målinger av luftkvaliteten i boliger og bygg. Her kan man lese av status på inneklima når det gjelder temperatur, luftfuktighet, oksygeninnhold, radon og luftbårne kjemikalier i form av grønne, gule og røde lys på måleren.

Styring etter behov

Nylig møttes Airthings og Ventilasjon og Inneklima AS for å diskutere muligheten for å bruke Airthings sine måleinstrumenter for å tilpasse inneklimaet og ventilasjonen.

–  Dette er et område som kommer til å få oppmerksomhet i framtida, sier Erlend Bolle, Airthings. Vi ser allerede eksempler på at eiere av næringsbygg, produksjonslokaler og skoler bruker måledata til å prioritere tiltak for luftkvalitet og energiøkonomisering.

Ventilasjon og Inneklima prøver ut

– Ventilasjon og Inneklima vil i løpet av høsten teste ut bruken av måledata fra Airthings sine instrumenter hos noen av sine kunder, sier Olav Hougen, i Ventilasjon og Inneklima. Det ligger spennende muligheter i mer styring av varme- og ventilasjonsanlegget ved gode måleinstrumenter. Det et godt datagrunnlag for konstruktive dialoger med brukerne.

Ja takk begge deler

Attpåtil finnes det i mange ventilasjonsanlegg også muligheter for å redusere strømforbruket samtidig som man opprettholder og optimaliserer inneklimaet.

Her er det åpenbare vinn-vinn-situasjoner, sier Hougen og Bolle.

Andre saker