
Sjeføkonom Andreassen, som er en av Norges mest profilerte makroøkonomer, påpekte at Norge er en liten, åpen økonomi som i stor grad følger internasjonale økonomiske svingninger.
Foredraget, arrangert av SpareBank 1 Midt-Norge, handlet om sparing og økonomisk usikkerhet.
Andreassen forklarte hvordan faktorer som renter, bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger og aksjekurser svinger i takt med den globale økonomien. Eneste unntak er oljeprisen, som har en viss korrigerende effekt på norsk økonomi.
– Fortell meg hvordan den internasjonale økonomien utvikler seg og hva som skjer med oljeprisen, så kan jeg si deg hvordan norsk økonomi vil utvikle seg, sa Andreassen.
Historiske svingninger gir grunn til optimisme
Andreassen minnet om at økonomiske opp- og nedturer alltid har vært en del av historien. Til tross for to verdenskriger, en økonomisk depresjon på 1930-tallet og en global pandemi, har den økonomiske utviklingen de siste 150 årene vist jevn vekst.
Han er derfor optimistisk med tanke på framtiden, men uttrykker samtidig bekymring for politiske utviklinger i USA. Likevel mener han Norge står sterkt, med rekordhøy sparing i husholdningene og et betydelig Oljefond som gir en unik økonomisk trygghet.
– Norge er ikke like sårbar som mange andre land, takket være en sterk økonomisk buffer, understreket Andreassen.
En åpen, men solid økonomi
Selv om norsk økonomi i stor grad er styrt av internasjonale trender, gir sparing og oljefondet Norge en robust økonomisk posisjon. Budskapet fra Andreassen er klart: Til tross for usikre tider er det grunn til å være optimistisk for norsk økonomis framtid.