
Siden 2009 har flere trønderske selskaper mottatt midler gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Nå åpner DOGA for nye søknader, og håper på stor interesse fra fylket.
Roboter som skaper trygghet
En av bedriftene som har fått støtte, er PPM Robotics i Trondheim. I 2021 mottok de 500 000 kroner for å utvikle en sykehjemsrobot. Med midlene kunne de hente inn ekstern ekspertise fra designbyrået Inventas.
– Vi trodde vi var godt dekket på produktutvikling gjennom min erfaring som professor innen produksjonsteknikk, men Inventas brakte inn nye metoder i den kreative fasen. Det var spesielt nyttig da vi skulle evaluere ulike retninger for produktet, sier daglig leder Trygve Thomessen.
Han trekker fram at robotene skal bidra til både relasjoner og trygghet for eldre, også de med demens.
– Her har brukermedvirkning og designmetodikk vært svært viktige verktøy. Vi har fått en ny forståelse og et bedre forankret produktkonsept enn vi ville klart alene. Dette er noe mange flere burde prøvd, sier Thomessen.
Strikkere i 3D
Også Dreamknit i Trondheim har nytt godt av DIP-midlene. I fjor fikk de 410 000 kroner for å videreutvikle sin digitale strikketjeneste. Nå kan kundene deres visualisere egne plagg i 3D.
– Vi har fått et nytt grafisk grensesnitt og bedre kundeflyt. Den nye 3D-modellen har allerede blitt populær blant kundene, sier daglig leder Ingrid Volden Smehagen.
Hun og medgründer Marte Eirin Stenvaag ønsket å forstå strikkernes behov bedre, i stedet for å gjette seg fram til en løsning.
– DIP-midlene gjorde at vi kunne kickstarte utviklingen. Sammen med Heydays fikk vi kartlagt problemstillinger, avgrenset prosjektet og sikret oss strukturerte tilbakemeldinger fra brukere. Slik fikk vi ny innsikt i hva som er viktigst for kundene, forteller Smehagen.
– Grip sjansen
I år er den samlede innovasjonspotten på 13 millioner kroner. Søknadsfristen er onsdag 21. mai.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) oppfordrer små og store bedrifter til å søke.
– I en tid preget av internasjonal uro og økende usikkerhet, er det viktig at norsk næringsliv utvikler nye løsninger basert på reelle behov. Støtten fra DOGA gir bedrifter mulighet til å utforske ideer sammen med brukerne. Det gir økt treffsikkerhet og styrket konkurransekraft, sier hun.
Anne Elisabeth Bull, leder for designdrevet innovasjon i DOGA, understreker verdien av designmetodikk i idéfasen.
– Ved hjelp av designmetodikk får du avdekket reelle brukerbehov. Det gir langt mer treffsikker innovasjon enn om du baserer deg på gjetting og antagelser, sier Bull.
FAKTABOKS: Dette er DOGA
Design og arkitektur Norge (DOGA) jobber for bærekraftig verdiskaping og innovasjon gjennom design og arkitektur.
Gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) bidrar DOGA til:
-
Bruk av designmetodikk i idéutviklingsfasen
-
Økt kompetanse om designdrevet innovasjon
-
Dypere forståelse av kunder og brukere